פילוסופיה בקטנה
ג'וני תומסון
בגילי המתקדם אין עוד טעם להכחיש: אני כנראה אדם לא מעמיק במיוחד, שלא לומר שטחי, לפחות כשמדובר במידע. די לי בתיאור תמציתי של כל נושא – וכבר אני מרגישה בנוח להתמודד עליו מול הצ'ייסר (ולהפסיד). לכן עטתי כמוצאת שלל רב על "פילוסופיה בקטנה" – תקציר רעיונותיהם הקיומיים של טובי המוחות באלפי השנים האחרונות – ולא תיארתי לעצמי עד כמה השלל הזה יהיה מענג. ג'ון תומסון החכם הזה אסף דגימות מייצגות משלל תורות פילוסופיות, והוא מגיש לנו כאן טעימה מרוכזת על קצה המזלג מכל אחת – ואיזו טעימה משובחת! כל רעיון משתרע על פני כפולת עמודים קטנה (הפורמט ריבועי) ומוסבר בכ-500 מלה בלבד – ועם זאת הכל קריא להפליא, מובן ומרתק. ממש קשה לבחור לכם קטע לדוגמה מרוב פנינים, אז דפדפתי אל משנתו של אַבֶּלָר – 'על הכוונה הטובה'. וכך זה מתחיל:
"שני בני אדם עומדים למשפט. אחד מהם ירה באקדח לשם שעשוע, והקליע פגע בקיר, ניתז ממנו והרג את חברו. האחר עקב אחרי חברתו לשעבר אל ביתה וירה לעברה, אבל החטיא ולאחר מכן ויתר על כוונתו. מי משניהם ראוי לעונש חמור יותר? האם הנאשם הראשון ראוי להיכלא עד סוף ימיו בגלל מאורע ביש מזל? והנאשם האחר ייצא בנזיפה על ששיחק לו 'מזלו המוסרי'? – שאלות מעין אלה העסיקו את הפילוסוף והמשורר פייר אבלר בן המאה ה-12"; ומכאן ממשיך המחבר ומסביר שלעומת הכנסייה, שטענה כי המעשים עצמם הם טובים או רעים, אבּלר שלנו העז וגרס שהכל תלוי בכוונותיו של העושה. וכך מציג לנו תומסון – בשפה הכי ידידותית שאפשר, בסגנון הכי קריא ומפתה, בגובה העיניים והאוזניים – עוד שלל רעיונות ותורות: על היציאה למלחמה, על האנוכיות, על אהבת אמת, על מדע ופסיכולוגיה, על ידיעה ונפש, על ספרות ולשון, על פוליטיקה וכלכלה ועוד ועוד.
לטעמי מדובר במתנה משמחת ומועילה מאין כמוה לשוחרי ידע שרוצים למלא כמה חורים בהשכלה – בעיקר כי ממש כיף לקרוא ספרון כל כך מרחיב אופקים ומעורר מחשבה, אם בהצצה מזדמנת ליד שולחן הקפה, אם בצלילה נעימה לפני השינה (מרדים? לאו דווקא) ואם בנסיעות – אשכרה פילוסופיה בכיס המעיל. הספר מתאים לדעתי גם לבני נוער מגיל 14 ומעלה או לקריאה משותפת בקבוצות דיון, בערבי משפחה וכו', והתרגום של יוסי מילוא פשוט מושלם, עובדה – שכחתי לגמרי שהספר נכתב באנגלית (עריכת תרגום: רתם כסלו, 302 עמ', הוצ' תכלת). להשיג בחנויות הספרים, בסטימצקי וברשת.
תכלת