top of page
שאול
שאול

שאול

רון כחלילי

בעיני רבים, רון כחלילי הוא הפָּרָש האובססיבי שרוכב בכוח על גל המזרחים המקופחים, מנפנף בדגל "אכלו לי שתו לי הסלילו אותי" ומפלג את צרכני התקשורת לשחורים מדוכאים וללבנים פריבילגים, אבל (גילוי נאות ורלוונטי) בשבילי הוא חבר ותיק ואהוב, ואחד האנשים הכי מקוריים ולא-צפויים שיצא לי להכיר. עברנו במקביל כל כך הרבה תחנות חיים, חוויות, תהפוכות ומהפכים אישיים ומקצועיים, לצד טורנירים לוהטים של שש-בש מדי שבוע, שלא תיארתי לעצמי עד כמה הספר שלו ידהים אותי, יפתיע ויטלטל – לאו דווקא מצד התוכן, יותר מצד ה'איך': הבנאדם לקח את חייו המורכבים והסוערים, הסודיים והגלויים, את החלומות הכי גבוהים ואת הפחדים הכי עמוקים שלו, על כל המסכות והאג'נדות המתחלפות, ורקח מהם דמות שלמה וחד-פעמית בשם שאול בספר מבריק, אמיץ, יוצא מן הכלל. מזמן ידעתי שמדובר באחד האנשים הנועזים והמוכשרים ביותר שאני מכירה, ולכן לא התפלאתי לגלות אצלו יצירתיות וירטואוזית ופיתולי עלילה שומטי לסת, לצד אמירות קיצוניות מבחינה פוליטית וחברתית, וכמעט בכל עמוד התפעלתי מכישורי הניסוח האקרובטיים, מהיכולת לזקק רגשות ורעיונות לכדי אמת אמיצה ונוקבת, אבל – אבל הסוף!!! איזה סוף, יא אללה, אמא'לה!!!!

אל דאגה, לא אעשה כאן שום ספוילר, זה אסור באיסור חמור, בעיקר כשמדובר ביציאה-יציאה כמו זאת שאין דברים כאלה. רק אגיד שהקוראת הסקרנית מלווה את שאול בנאמנות לאורך מסע התבגרות מתמשך, אינסופי, בתהליך שכולו גילויים עצמיים ובדיקת גבולות, כשהוא מפגין מודעות עצמית גבוהה להפתיע למאבקיו הפנימיים – בין כיסוי וגילוי, בין שקר ואמת, גבר לא-גבר, הומו או סטרייט, מזרחי או משתכנז, עמוק ואותנטי או שטחי ומתחפש, ואת מרותקת ומוקסמת מהדמות הספרותית-מציאותית הזאת, שהאמת הפנימית שלה הולכת ומזדהרת מתוכה, ואת מאמינה לה לגמרי. לבסוף את מגיעה לעמודים האחרונים, מלווה את הקשרים של שאול אל אחריתם, עפה איתו מעמוד לעמוד עד ללפני אחרון, קוראת שוב לוודא שקראת נכון, מבינה שתכף אתם הולכים להיפרד אבל מתה להבין לאן הוא ילך מפה, ואז – בום!!! את מתעלפת. אין סופים כאלה.

וכל זה אחרי שאת יודעת (כמו שהמחבר גם סיפר בראיונות איתו) שהספר היה אחר לגמרי לפני 7 באוקטובר אשתקד: בגרסה הקודמת, שאול הזועם חוזר בחלומו עם תת-מקלע לשלל מקומות כדי להרוג את עברו, ובין השאר גם לקיבוץ שבו גדל כילד-חוץ, שם הוא מרסס את הכל ואת כולם, ואיזה מזל שכחלילי התעורר אחרי האסון בעוטף עזה וכתב מחדש את הטעון שִׁכְתוּב, ועדיין, גם בגרסה ה"מעודנת", זהו ספר חזק מאין כמוהו. ואתם, כשתגיעו לעמודים האחרונים, תדאגו מראש לשבת בכיסא יציב, שלא תיפלו. אמן תקראו (395 עמ', ערך: מוטי פוגל), יש הנחה באתר "עברית" וגם פרק ראשון לטעימה.

כתר

bottom of page