יעל מתחבאת
שולמית לפיד
אחד המשחקים האהובים ביותר על פעוטות הוא "להתחבא" (מאחורי וילון, עיתון, צלחת) ושכולם יתפלאו בקול רם: לאן הילד נעלם? איפה הילדה? אולי פה, ואולי שם? עד שהפעוט מגיח ממחבואו בצחקוקים, לקבל נשיקות וחיבוקים, ועד מהרה חוזר להסתתר במקום אחר. גם יעל הקטנה אוהבת להתחבא, וכך נמלא הבית בקריאות לאורך היום כולו: "יעל! יעלי! איפה את?" אלא שיעלי זו מיטיבה להסתתר, והמבוגרים אינם מעמידים פנים – כולם באמת מחפשים אותה, יחד עם הקוראים הקטנטנים הסורקים היטב את חדרי הבית המאוירים, עד שמוצאים (בזכות גרבי הפּסים).
הסיפור המחורז בחן מגלה שיעל היא "גברת שאינה מתפשרת": "היא לא אוהבת שיגידו לה מה לעשות", עושה הכל הפוך, לפעמים לועסת דברים שלא אמורים ללעוס ואוכלת מה שלא אמורים לאכול. האיורים המרהיבים של גיל-לי אלון קוריאל, העשירים בפרטי-פרטים, מגלים הרבה יותר מהטקסט החסכוני ומראים איך הקטנה משאירה סימנים בכל רחבי הבית: צעצועים מפוזרים, חפצים שלא במקומם, ציורים וקשקושים על ניירות וקירות, ארוחה חגיגית לבובות על רצפת המטבח, מסודרת לתפארת על גבי חולצה של אבא כמפת שולחן, ועוד ועוד. מכל זה מצטיירת ילדה מיוחדת – אבל האם יש ילדה או ילד שאינם מיוחדים? כל ילד הוא מיוחד, ובמיוחד-במיוחד בעיני מי שאוהב אותו. הסיפור על יעלי מזכיר במובנים רבים את "מיץ פטל": הארנבון הקט של חיה שנהב הוא הנפש הסודית של הילד, שמתחבאת מפני ההורים המבקשים לדעת "מי אתה" בכל מחיר, ורק אחרי שברור לפעוט שהם מקבלים אותו כפי שהוא (וגם נותנים לו "לנצח בתחרות"), הוא מרגיש מספיק מוגן כדי לפתוח להם את הדלת אל ביתו הפנימי; וכך גם יעל הקטנה, שבסוף הספר מתגלה וצוחקת ("הנה אני! פה על יד!"), מקבלת חיבוק גדול ונותנת יד.
ומיהו המספר חסר המגדר של הסיפור, שקורא ליעל "ילדה תות, ילדה שטות" ומחפש אותה בכל הבית ("פתחתי חלון, פתחתי גם דלת, איפה יעל")? זה יכול להיות אבא או אמא, אח או אחות, אבל בינינו, הרי ברור שזאת סבתא (או סבא!). ולכן הספר הזה נפלא בעיניי, כי הוא מראה אהבה ללא תנאי, שהיא כידוע השיקוי הטוב ביותר לכל מכאוב, דאגה ופחד (ולסבים הכי קל לתת אותה), בלי לפרט במלים את מתיחת הגבולות של הילדה (כמו בספרי ילדים רבים אחרים) או את תגובת הסובבים למיוחדות שלה: כל תינוק מבין מיד שיעל היא ילדה אהובה מאוד, בדיוק כפי שהיא, וכך יחושו גם כל ילד וילדה שיקראו את הספר הזה בתיווך הורים או סבים – אהובים, ללא תנאי. איזה ספר נפלא ומרגש! לבני 8-2 (ערכה: רחלה זנדבנק, 26 עמ'), כעת ב-39 שקל בלבד בחנות "המגדלור"
כתר