top of page
צודקת
צודקת

צודקת

איה כורם

אני אוהבת לקרוא בזמן האוכל. מין הרגל קלוקל שירשתי מאבא שלי כילדה, ומאז לא נגמלתי. כבר סיפרתי שספרים חדשים נערמים אצלי בפינות שונות בבית, גם בפינת האוכל, והנה עובדה: לאחרונה, מכל שלל הספרים המצוינים שהגיעו ועוד ממשיכים להגיע לערמה שבפתח המטבח, היחיד שתמיד התחשק לי לקרוא בזמן האוכל (ולהמשיך גם אחרי הארוחה) היה "צודקת" של איה כורם. גם כי הוא קלאסי לקריאה בהפסקות, בהיותו אוסף מגוון של קטעים מצחיקים מהחיים (שרובם התפרסמו כטורים אישיים במדיה), אבל בעיקר כי כל פרק עושה לך תכף ומיד מצב רוח טוב.

כי היא באמת צודקת, איה כורם. ופשוט כיף לקרוא אותה, כי היא אומרת את האמת, כלומר מספרת לנו דברים שאנחנו יודעות בעצמנו אבל ממש לא יזיק להזכיר לנו אותם, בעיקר כי היא עושה את זה הכי מצחיק ואלגנטי וחכם וחמוד שאפשר. היא מדלגת בקלילות בין נושאים מחיי היומיום שלה, שרובם מוכרים לנו – המעבר מחיי רווקות לחיים בזוג, חיי משפחה, ילדים, מעברי דירות, התבגרות, ואז התחזוקה המייגעת של כל מה שהגענו אליו – הבית, הזוגיות, ההורות, השגרה, הדינמיקה עם החברים, השכנים, הורי החברים של הילדים והזולת בכלל, לצד התלאות (הפחות-מוכרות לנו, אבל בספר הן מצחיקות לאללה) הכרוכות בלהיות מוזיקאית וזמרת לאורך תקופה עתירת תהפוכות ובלגנים, כולל פעילות ענפה עד ויראלית בשלוש רשתות חברתיות. כל זאת בעוד היא מתאמצת להישאר שפויה במדינה המשוגעת שלנו – שאותה לא תעזוב לעולם, לפי הפרק האחרון, "אני מבטיחה להישאר", המסתיים בפנייה לבתה: "אני מבטיחה לך, ילדה שלי קטנה, שזו לא המלחמה האחרונה, ולא הקושי האחרון, או האֵבֶל או הספק. העולם מסביבנו רועד, ואני מחבקת אותך. אני מבטיחה לך שלטים בעברית (...) אני מבטיחה לך זעם ותסכול ועצבים וגלגול עיניים, כי אנשים פה יוציאו אותך מדעתך. אני מבטיחה לך עבודה קשה, כי המקום הזה הוא אולי הכי טוב, אבל לא מספיק טוב בהרבה תחומים. אני מבטיחה לך שמחה ועצב כי אצלנו הם תמיד הולכים ביחד, ובעיקר מבטיחה לך חבורה ענקית של משוגעים שירגישו תמיד בדיוק-בדיוק כמוך".

לא מזמן התפרסמה על הספר ביקורת פושרת, ולפיה מדובר באוסף טורים חביב שלא מספיק כדי להחזיק ספר. אז סליחה אבל לטעמי, ולא רק (למשל ירון פריד במעריב!), במקרה של איה כורם זה לגמרי ספר. עובדה שהתעקשתי לקרוא את כולו, מהתחלה ועד הסוף, למרות שיכולתי לכתוב עליו המלצה נלהבת גם אחרי רפרוף ודפדוף בכמה פרקים נבחרים. למה אוסף טורים של קישון (להבדיל, אם כי ההשוואה לא עד כדי כך מופרכת) ושל כל מיני כותבים מוכשרים אחרים זה ספר, ושל כורם לא? בעיניי זה דווקא יתרון שלא חייבים לקרוא את כולו בבת אחת: הוא כמו חברה טובה שממש כיף לקשקש איתה בלי סוף, אבל לאו דווקא שיחת בינג', וכל פגישה איתה משאירה טעם של עוד (279 עמ', ערכה: יערה שחורי, בכל חנויות הספרים).

כתר

bottom of page