top of page
שנינו
שנינו

שנינו

אורית מגיע-שולב

הספר הזה כל כך יפה ומרגש שאני לא יודעת מאיפה להתחיל: מהאיורים הנהדרים? מהטקסט המדויק, רב-הרבדים, שאינו מנסה לפרש את העלילה אלא מניח לקוראיו הצעירים להבין בעצמם מה באמת קורה בספר? מהעדינות שבה המסר מועבר בכל מלה, בכל קו? אז הנה התחלתי, ואתם כבר מבינים שמדובר בפנינה.

זהו ספר על אח ואחות – ובעצם על כל צמד שחולק מרחב משותף – ועל היחסים ביניהם; וככל שמדפדפים בספר מבינים שהיחסים הללו לא בדיוק שוויוניים. בטקסט הילדה אמנם מתלהבת שוב ושוב מהעובדה ששניהם כל כך "מתאימים" וכמה כיף להם שיש ביניהם כזאת "התאמה", אבל הציורים מספרים סיפור שונה: לילדה (שהיא גם הגדולה מביניהם) באמת מאוד כיף, אבל הכיף הזה בא תמיד על חשבון הילד שנאלץ איכשהו לרַצוֹת אותה (לא לחינם קוראים לו נוֹחַ), ובעוד היא נהנית, היא מתעלמת לחלוטין מהעובדה שהוא בעצם סובל. אלא שאז המצב משתנה – וגם היחסים ביניהם משתנים.

והכי יפה שכל זה קורה כמעט ללא מלים. ברגע מסוים, אחרי שהפסיד לילדה השתלטנית שוב ושוב במשחק מחבואים, נמאס לילד והוא נוקט יוזמה משלו, ולא אגלה מהי, חלילה, רק אספר כמה התפעלתי כשהוא אומר לה בסוף "בכלל לא רָאִית אותי" – כביכול גאה על שהצליח להתחבא ממנה, ובעצם אומר משהו הרבה יותר משמעותי. השינוי שהילד עובר משפיע כבמטה קסם על יחסה של הילדה אליו; הכפולה האחרונה מבטיחה לנו שמה שהיה שוב לא יהיה (מה שניכר גם בהבדל המרגש בין האיורים בפורזץ הקדמי ובאחורי), ואפשר לסגור את הספר בחיוך של אושר והקלה – ולהיענות לזאטוט שמבקש מיד לספר הכל מהתחלה. לא מזמן התפעלתי מציוריה של אורית מגיע-שולב לספר "אמילי ראתה דלת", וכעת אני מתפעלת שבעתיים מכשרונה לספר סיפור מצויר; אחכה לספריה הבאים! ושוב מגיע שאפו גדול להוצאת טל מאי, שמגוון ספריה הוא כמו תיבת תכשיטים נדירים. ספר מושלם לאחים קטנים וגדולים בני 3–7 (34 עמ', ערך: יותם שווימר), כעת בהנחה באתר ההוצאה.

טל-מאי

bottom of page