top of page
נמצאת
נמצאת

נמצאת

דן זמל

הספר הזה עושה את הבלתי-אפשרי – הוא מתעד מונולוג פנימי של חולת דמנציה; אמנם באופן פיקטיבי, שכן הספר נכתב בידי סופר שדעתו צלולה, ובכל זאת, כל מי שמכירים מקרוב חולי דמנציה יחושו שמדובר במסמך אותנטי להדהים, כאילו הוקלט היישר מתוך ראשה של החולה. והרי חולי דמנציה אינם מסוגלים להביע את עצמם בצורה קוהרנטית ליותר מכמה משפטים ספורים, ואדם דמנטי אינו מסוגל כנראה לתעד את מחשבותיו בכתב לאורך זמן, אם בכלל; אבל דן זמל מוסר כאן את המחשבות שעוברות בראשה של אשה דמנטית בצורה אמינה להפתיע, והתוצאה מטלטלת ומאלפת ובעיקר חשובה מאוד לכל מי שבסביבתו הקרובה יש אדם דמנטי. ומי כמוני יודעת.

כבר קראנו ספרים נפלאים ונוגעים ללב *על* דמנטים, שכתבו סופרים על בני משפחתם החולים, ובת משפחתי שהמלצתי לה על הספר, כדי שתוכל גם היא להבין טוב יותר מה עובר על קרובתנו המשותפת, אמרה שהספיק לה לקרוא את "האיש הזקן" (ספר נפלא ונוגע ללב מאת נגה אלבלך) ואת "אליזבת איננה" (המתורגם). ובכן, כפי שעניתי לה – זה ממש לא אותו הדבר! זה לא לקרוא *על* אדם דמנטי, זה לקרוא *את* האדם הזה. כי הסופר נכנס כאן בכישרון ובעדינות לתוך הראש של הגיבורה הדועכת שלו, ומפליא לראות עד כמה הוא מדייק בסימפטומים של המחלה, ועד כמה הסימפטומים הללו דומים לאלה של קרובת משפחתנו וכנראה גם לחולים האחרים. בין השאר, הדמנטים חשים כנראה שמשהו בעולמם משובש מאוד, אבל אין להם מושג מהו, ולכן הם עסוקים בהקפדה על ה"סדר" בסביבתם – מזיזים כוס שעומדת לדעתם קרוב מדי לקצה השולחן, מעירים באובססיביות למי שאינו מגולח, ששערו פרוע או לבושו מקומט, מתעקשים שהבית שבו הם גרים מימים ימימה אינו ביתם האמיתי והם רוצים "הביתה" עכשיו ומיד, כי הרי "דואגים להם" ו"איש אינו יודע היכן הם" ובטח "מחפשים אותם כמו משוגעים", מי? בני זוגם שנפטרו מזמן, או הוריהם, ועוד ועוד. כאילו נדברו ביניהם לשחק את אותו המשחק. וזה קורע לב.

המונולוגים של מלכה, הדוברת בספר, מתעדים גם את ההידרדרות ההדרגתית במצבה, אחרי שבעלה מתאשפז ונפטר. אוצר המלים שלה הולך ומתמעט, חפצים ששמם נשתכח מקבלים שמות קוד פרטיים – "כפתורים" לכל דבר עגול, "מִכסֶה" לכל דבר שמכַסֶה (כולל שמיכה) וכן הלאה – ואת הפרק האחרון כבר ממש קשה להבין מרוב שאינו קוהרנטי. רק כשקראתי את הספר התחלתי לקלוט מה באמת קורה במוחה של קרובת משפחתי הדמנטית שאני כל כך אוהבת, ואולי יש לומר אהבתי, כי כבר לא נשאר כמעט את מי לאהוב. ספר חובה לכל מי שמתמודד עם חולי דמנציה (158 עמ', ערכה: לי ממן), כעת במבצע באתר ההוצאה, ובאתר "עברית" אפשר וכדאי לקרוא את הפרק הראשון.

פרדס

bottom of page