הסודות שהקרח שומר
אריקה פרנזיק
זה הספר המושלם לחום יולי-אוגוסט: טיסה ישירה אל ערבות הקרח האינסופיות של גרינלנד, הכל מסביב קפוא וקר הרבה מתחת לאפס, עם מתח אינטליגנטי שהולך ומתגבר ושולח לך צמרמורות במורד עמוד השדרה – מי צריך מזגן? והעיקר, הוא קורא לך לחזור אליו בכל רגע פנוי. עובדה: בכל פינה בבית מחכים לי ספרים חדשים, רובם טובים וראויים, ולרוב אני קוראת איזה חמישה במקביל (כמו שאחרים רואים כמה סדרות במקביל), אבל מדי פעם אחד מהם מנצח את כולם ומלווה אותי באשר אלך, וכך קרה עם הספר הזה. לא יכולתי לעזוב אותו.
קודם כל, הוא בנוי לתפארת, לוכד אותך כבר במשפט הפותח: "השם ואייט ספיקס נחת בתיבת הדואר הנכנס שלי כמו סטירה מצלצלת". בום. וכל משפט אחריו, עוד יותר בום. ואיזו גיבורה נהדרת, מלאת כאב ועם זאת מאופקת כל כך, רגישה להחריד ובכל זאת חזקה להפתיע – בלשנית "עם פינה חמה בלב" לשפות מתות, וכבר בדף השני היא אומרת: "שפות מגלות לנו מה זה אומר להיות אנושיים. התשוקה שיבינו אותנו היא קמאית. אנחנו מסמנים סימנים על דף, מברברים רצפים של צלילים (...) וכל זאת כדי שנוכל לגעת זה בזה באופן מדויק." העלילה שמתחילה להיפרש מכאן ואילך קשורה קשר הדוק בשפות, במלים ובתשוקה שיבינו אותנו, ואם תרצו, תוכלו לקרוא את תמציתה בגב הספר, אבל למה לכם, מוטב פשוט לקרוא את הספר עצמו, הוא יכריח אתכם להפוך עוד דף ועוד דף, כי כל-כולו תעלומה אחת גדולה, אפופת קרח, וכל דמות היא תעלומה בפני עצמה, ויותר מכולם הגיבורה, שהיא באמת גיבורה. והכל שם כל כך פנטסטי ועם זאת כל כך אמיתי, ומרגש.
וכל זה לא היה כה מוצלח בעברית אלמלא התרגום הנהדר של תומר בן אהרון, שבזכותו הסיפור נקרא בשטף ובעונג, כמו תמיד. וכפי שהגיבורה מספרת על שבעת הרגשות הבסיסיים של האדם, לפי אנציקלופדיה סינית מהמאה הראשונה לספירה – "פחד, עצב, בוז, הפתעה, גועל, כעס ואושר" – כל הרגשות הללו נוכחים בספר, שבו מצליחה הסופרת להעביר אלינו בגוף ראשון גם כל כך הרבה חרדה, דאגה ואהבה (333 עמ' שעפים מהר מאוד, עריכת תרגום: נעה סמלסון), כעת בחצי מחיר באתר ההוצאה, שבו אפשר גם לקרוא את הפרק הראשון.
הכורסא