top of page
שנים טובות
שנים טובות

שנים טובות

מאיה ערד

איזו ממזרתא מאיה ערד, איך הכניסה את עצמה האמיתית לסוף הספר בערמומיות חיננית! לאה, הגיבורה, כותבת מאמריקה לחברות שלמדו איתה בסמינר מכתב שנתי, תמיד לקראת ראש השנה, על מה שהתחדש אצלה מאז אשתקד. באחד המכתבים האחרונים, כשהיא כבר פנסיונרית, היא מזכירה שהצטרפה לסדנת כתיבה, ולמנחה קוראים מאיה ערד ("אף פעם לא שמעתי עליה, אבל מתברר שהיא הוציאה לאור כמה ספרים"). במכתב שאחריו לאה מספרת בצער שסדנת הכתיבה המצוינת מאשתקד נסגרה: "כל כך התאכזבתי שצלצלתי למנחה, והיא הסבירה לי שהיתה צריכה שנה הפסקה כדי לגמור איזה ספר שהיא עובדת עליו". רוצים לנחש איזה ספר?

מאיה ערד יודעת להיכנס לראש של הגיבורות שלה בצורה כה עמוקה, טבעית ומשכנעת שנדמה לך שאת מכירה אותן מקרוב, שמדובר בבני משפחתך או בחברים שלך מפעם, שבמקרה חיים כעת בארה"ב (כמו ערד). גם לאה, כמו נשים אחרות בספרים של ערד, מנסה לשמר איזו מידה של שליטה בחייה למרות הקשיים ומצליחה בכך איכשהו כלפי חוץ, עד שהמציאות טופחת על פניה. 50 המכתבים שהיא שולחת כ"שנה טובה" לחברותיה מתארים לא רק את תהפוכות חייה ונפשה – סביב ענייני משפחה, זוגיות, עבודה וחברוּת – אלא גם מה השתנה בינתיים בעולם ובישראל. אחרי הכל, התקופה שבין 1966 ל-2016, שבה נכתבו 50 המכתבים של לאה, היתה אולי היובל הכי מטולטל בהיסטוריה המקומית והעולמית, גם מבחינת היחס המשתנה לסוגיות פוליטיקה, מין, מגדר, מוסר וחינוך ("כשאני הייתי ילדה, היה ברור לַכֹּל שילד הוא יצור נחות. מותר למבוגרים להכות אותו, לצעוק עליו, ללעוג לו"...).

לקח לי זמן להתקדם בספר, כי בהתחלה חששתי שלאה קצת משעממת ובנאלית, אבל כאמור, ערד כותבת נהדר ועד מהרה שמחתי שלא ויתרתי. ככל שלאה מתבגרת, ובעיקר ככל שהיא חוטפת זפטות קטנות וגדולות מהחיים, היא נעשית יותר מודעת לעצמה ופחות עיוורת, והקריאה מסקרנת וקולחת. במכתבים האחרונים לאה כבר לא מסוגלת עוד לשמור מחברותיה בסוד פרשיות מושתקות מן העבר, מבינה טוב יותר את הסיבות שמאחורי הדברים שקרו לה וסביבה, ומסרבת להמשיך להתבייש במה שנחשב פעם לא יאה ולא מכובד. ספר מעניין ומבריק, מהנה לקריאה ומעורר מחשבה ורגש (355 עמ', ערך: אלי הירש, 69 שקל באתר "עברית", שבו יש גם פרק ראשון לטעימה).

חרגול פלוס/ מודן

bottom of page