עדה גרניט, מדענית
אנדריאה ביטי
איך מעוררים בילדים סקרנות למדע? בשנים האחרונות יצאו לאור לא מעט ספרי ילדים על מדענים, מגלים וממציאים, שמספרים על ילדותם ומראים איך הפכו בסופו של דבר למי שהפכו וזכו בתהילה ובפרסים. אבל למרות הסיפורים החביבים ואיורי הצבע הנאים, לא תמיד הרגשתי שכילדה הייתי מתרשמת מהסיפור או שהספר היה מעודד אותי ללכת בדרכם.
והנה הפתעה – ספר על ילדה דמיונית שגדלה ונעשתה מדענית, והוא כה חינני ומתוק שמיד מתעורר החשק לנסות גם. למה לא? הרי כל מה שצריך זה סקרנות! פשוט לשאול למה, ואיך, ולא להרפות עד שמוצאים את התשובה, או תשובה כלשהי שתעורר עוד ועוד שאלות. תראו איזה יופי הספר נפתח: "עדה גרניט! עדה גרניט!/ עד גיל שלוש היא היתה שתקנית./ רק חקרה מסביבה, בחנה, הסתכלה/ אבל כלל לא דיברה, לא אמרה אף מלה". וכך זה נמשך, בתרגום המחורז הנפלא של נעמי בן-גור, כה נפלא שנדמה שהספר נכתב במקור בעברית.
מפה לשם, מתברר שהספר (Ada Twist, Scientist) שייך לסדרה מצליחה מאוד בארה"ב, ובנטפליקס הפכו אותו לסדרת טלוויזיה; אבל אפשר בשקט לוותר על העיבוד הטלוויזיוני, שאין בו שפה נהדרת וחרוזים מקסימים כמו בגרסה העברית של הספר – המצטרף ל"הדס המהנדסת" ול"שייקה גל, אדריכל" מאותה סדרה, אף הם ספרים מצוינים ומומלצים. למזלנו, יש לנו מדענית מהוללת משלנו בשם עדה, וההוצאה העברית פנתה לפרופ' עדה יונת, שאכן תרמה זכרון ילדות משעשע לסוף הספר. הציורים היפים (שמציגים את הגיבורה ומשפחתה כשחורים, הידד) מלאים בשפע פרטים מעניינים ומזמינים את הקטנים לשקוע בהם ולהתבונן. איזה יופי! (32 עמ', ערכה: נרי אלומה) כעת בחצי מחיר באתר ההוצאה, אוצו רוצו
הקיבוץ המאוחד/ ספריית פועלים