

סבתא בורחת מהבית
מאירה ברנע-גולדברג
מזמן לא קראתי ספר ישראלי כל כך סימפטי, כל כך חמוד ואנושי ושופע חמלה ואהבת אדם, שמצליח לספר סיפור משפחתי ארוך ומפותל בלי להיות דביק ובלי לשעמם לרגע. איזה כיף של ספר! ואם תמיד ידעתי שמאירה ברנע-גולדברג היא קוסמת ספרותית לילדים, כי אפילו סרבני קריאה קטנים מתאהבים בכל מה שהיא כותבת – אז כעת התברר לי שהיא סופרת מצוינת גם למבוגרים (את שלושת הקודמים שלה למבוגרים עדיין לא קראתי).
אז מה יש בספר "סבתא בורחת מהבית"? קודם כל, יש אמת בפרסום: הגיבורה היא סבתא אמיתית בת כמעט מאה, חמודה ומצחיקה, שאכן זוממת לברוח מהדירה שבה היא גרה, כי מרגיז אותה מאוד שהצמידו לה מטפלת פיליפינית לעת זקנה. מזימתה נכשלת, וטוב שכך – כי היא התכוונה לברוח אל אמא שלה, שאמנם גרה פעם לא הרחק ממנה, אבל זה היה ממש מזמן... אחרי שסבתא נרגעת קצת, היא מגלה שהמטפלת דווקא נחמדה מאוד, ושאפשר להיעזר בה כדי לצאת להרפתקה ולפתור תעלומה משפחתית ישנה, שאולי יש בצדה גם רווח כלשהו – אם לא כל כלי, אז לפחות רגשי וסנטימנטלי.
לא, לא אכתוב פה שום ספוילר – כי ממש כדאי לכם לצאת למסע עם סבתא, עם כריסטין המטפלת ועם נתי, האחיין שכולם חושבים שהוא לא אחראי (ובכל זאת מטילים עליו משימות שהאחים שלו היו אמורים לבצע), כי מזומנות לכם הפתעות מרנינות, ומחכים לכם צחוקים ומתח, ואפילו נחמה מחממת-לב בסוף, כשבעיות שלא ציפינו שייפתרו אי פעם דווקא באות על פתרונן – ובעיקר הנאה רבה. כי המוני הקוראים בכל הגילים שזכו לפגוש את מאירה, באירועים הרבים שהיא מקפידה לקיים איתם ברחבי הארץ, יודעים שהיא באמת קוסמת – של רגש, של תשומת לב, של נדיבות ואהבה, וכל זה מתבטא גם בספר החדש שלה, שממש כיף לקרוא אותו ושעושה מצב רוח טוב. הוא מתאים אפילו לנוער (מגיל 11+) אבל גם לסבתא ולסבא שלכם, שייהנו ממנו עד בלי די, שלא לדבר עלייך ועליך, שכל כך זקוקים לספר מתוק ומצחיק ומנחם (219 עמ', ערכה: יעל גובר, כעת במבצע בחנויות ובאתרי הספרים).
כנרת, זמורה